Att köpa musik år 2014

Rubriken är inte så märklig som den faktiskt skulle kunna tyckas vara. Vad menar man egentligen med att köpa musik 2014, det är väl bara att köpa den, eller hur?

Den frågan skulle kanske många i den yngre generationen ställa med tanke på att det sättet man köper musik idag är ju det sätt som de alltid har handlat musik. Men för oss som vuxit upp med cd-skivor och till och med lp-skivor så är det ju lite annorlunda nuförtiden. Vi tar en titt på hur musikköpandet går till idag.

Digital musik

Spotify

Utan att ha någon statistik som underlag för vårt påstående så tänker vi hävda att den mesta av musiken som lyssnas på idag, den lyssnar man på via Spotify. I mobilen, på datorn, eventuellt streamad till något maffigare ljudsystem. Så faktum är att i stor utsträckning så köper vi inte längre vår musik, utan det är snarare så att vi hyr den och får den streamad så att vi ändå har den med oss överallt vi går. Detta kunde ha blivit ett faktum mycket tidigare om grundarna av Kazaa fått igenom sina idéer på den tiden då Kazaa var inne. Men musikbranschen såg inte hur framtiden såg ut på den tiden.

iTunes

Det kanske vanligaste sättet att köpa musik idag är förmodligen via Apples tjänst iTunes. Till skillnad från tidigare så köper man ett album bara som filer, utan det härliga skivfodralet och plattan man omsorgsfullt var tvungen att mata in i sin cd-spelare. Att bara ha musiken digitalt är förstås mycket smidigare på nästan alla sätt, du kan ha med dig musiken överallt, den tar inte upp plats i hyllor och du riskerar inte heller att repa någon skiva. Dock är det ju inte lika charmigt att ha sin samling i ett digitalt bibliotek som att ha en stor skivsamling.

Som förr

Men även om det är bekvämt med all digitalisering så finns det ju de som fortfarande vill kunna bygga på sin samling med både lp- och cd-skivor. Och som tur är så finns ju fortfarande den chansen. Måhända köper man skivorna och annat på nätet hos aktörer som exempelvis Cdon.com, Ginza eller varför inte Ebay, men som tur är så ger fortfarande de flesta artister ut även fysiska skivor som går att fylla sitt bibliotek med. Det fina med det idag är att det oftast är billigare än tidigare, inte minst tack vare att man kan hitta rabattkoder och fina erbjudanden på det mesta på nätet som man vill handla. Tidigare kunde det ju kosta multum om man gick till sin lokala skivhandlare och ville köpa på sig ett par skivor.