Melodifestivalen 2014

Melodifestivalen, som är Sveriges sätt att ta ut det nationella bidraget till Eurovision Song Contest, är ett av Sveriges allra populäraste evenemang och arrangeras av Sveriges Television. Mellon har hållits nästan varje år sedan 1959 (åren 1964, 1970 samt 1976 valde Sverige att avstå från att skicka något bidrag till ESC), men har ”bara” hetat Melodifestivalen sedan 1967. Fem gånger sedan starten har Sveriges bidrag vunnit den europeiska tävlingen ESC, vilket faktiskt gör Sverige till ett av de mest framgångsrika deltagarländerna överhuvudtaget.

Melodifestivalen

 

I år, liksom förra året, hålls den nationella finalen i Friends Arena i Solna, Stockholm. Finalen som hålls den 8 mars föregås av fyra deltävlingar där sammanlagt 32 artister och band tävlat om chansen att bli Sveriges bidrag. Årets svenska deltävlingar har hållits i Malmö, Linköping och Göteborg, med den fjärde och sista i Örnsköldsvik den 22 februari. En extra möjlighet kallad ”Andra chansen” ges vissa artister som inte kvalificerat sig direkt till finalen men som ändå fått tillräckligt bra resultat för att få tävla en gång till. Artister som får tävla i Andra chansen är just nu: Linus Svenning, Helena Paparizou, JEM, Martin Stenmarck, Outtrigger och State of Drama.

 

Favorittippad för att vinna den stora finalen är enligt bettingbolagen just nu Sanna Nielsen med Alcazar som närmaste konkurrent. Övriga som just nu är klara för final är YOHIO, Ellen Benediktsson, Ace Wilder, Sanna Nielsen, Panetoz och Oscar Zia.