Musiktävlingar i Sverige

I Sverige arrangeras ett flertal musiktävlingar varje år. En del är så stora att vi kan följa dem på tv och lägga odds på vem som kommer att vinna. Andra är mindre, såsom lokala musiktävlingar och musiktävlingar på skolor. I denna text har vi tänkt fokusera på de större tävlingarna. Dessa tävlingar är sådana musiktävlingar som hela det svenska folket kan se på tv och rösta fram en vinnare.

Melodifestivalen

En av de allra största musiktävlingar som återkommer varje år är förstås Melodifestivalen som är en tävling där vi svenskar röstar fram en vinnare som får delta i den europeiska musiktävlingen Eurovision Song Contest, ESC. Utav alla de bidrag som Sverige röstat fram i Melodifestivalen genom åren har fem stycken lyckats ta hem första platsen i ESC. De som tagit hem vinsten är Abba med låten Waterloo (år 1974), Herreys med låten Diggi-loo diggi-ley (år 1984), Carola med låten Fångad av en stormvind (år 1991), Charlotte Nilsson (numera Perrelli, år 1999) och Loreen med låten Euphoria (år 2012). För barn mellan 10 och 15 år arrangeras tävlingen Junior Eurovision Song Contest och därmed har vi i Sverige även Lilla Melodifestivalen.

Idol

En annan stor musiktävling i Sverige är Idol som körde igång sin första säsong år 2004. Varje år väljs ett antal tävlande ut av en jury. De tävlande får sedan sjunga i tv framför hela det svenska folket och det är vi som får ringa och rösta på vilka som ska gå vidare. Genom Idol har vi lyckats få fram flera framgångsrika artister som Måns Zelmerlöf, Agnes Carlsson, Danny Saucedo och Robin Stjernberg. Andra liknande musiktävlingar som vi kan eller har kunnat se på tv i Sverige är X-Factor Sverige och The Voice.

Andra underhållande musikprogram i Sverige är bland annat Körslaget, Så ska det låta och Sing along.